top of page

Alobabollar med potatisstomp & gräddsås

Updated: Aug 21, 2022

4 portioner
Ingredienser


Pressgurka:

1 st gurka

2 tsk salt

3 msk ättiksprit

150 g strösocker

1 dl färsk persilja


Potatisstomp:

600 g potatis av mjölig sort

4-5 msk rumstempererat smör

1 msk créme fraîche

Salt

ev. vitpeppar


Alobabollar:

400 g Alobabollar

2-3 msk smör

Salt


Gräddsås:

3 msk svampbuljong

3 st ansjovisfiléer

1 msk svartvinbärsgelé

1 dl vatten

2 dl vispgrädde

Salt och peppar


Gör så här


Pressgurka


Börja med att skiva gurkan riktigt tunt - gärna med hjälp av en mandolin. Salta och pressa ut så mycket vätska du kan ur gurkan, men låt gurkan ligga kvar i vätskan. Blanda ihop ättiksprit, socker och finhackad persilja. Vänd ner tillsammans med gurkan och gurkvätskan. Ställ gurkan kallt i minst 30 minuter innan servering. Gurkan håller i kylen ett par dagar om du använder en lufttät glasburk.


Potatisstomp


Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och mosa med en slev eller en potatisstöt. Tillsätt smör, crème fraîche och salt. Blanda runt. Potatisstompen ska inte vara slät som en puré, utan ska fortfarande ha lite grov konsistens.


Alobabollar


Sätt ugnen på 120 grader. Hetta upp smör i en panna och tillsätt en nypa salt i smöret. Stek Alobabollarna i smöret tills gyllene och krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Lägg bollarna i en ugnsfast form men låt smöret ligga kvar i pannan. Ställ in bollarna i ugnen med lite folie över medan du förbereder resten.


Gräddsås


Använd samma stekpanna som du stekt bollarna i. Tillsätt svampfond, ansjovis, svartvinbärsgelé, vatten och grädde. Koka ihop till en krämig gräddsås. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner bollarna i såsen och låt puttra ihop ca 10 minuter.


Servering


Servera potatisstompen och bollarna tillsammans med gräddsåsen och den kylda pressgurkan. Toppa gärna med finhackad persilja. Smaklig spis 🧆🌱


Comments


bottom of page