top of page

Frasig råraka med Gruyèrekräm, rostad schalottenlök, picklad rättika och Aloba

6 portioner
Ingredienser


Alobatopping:

400 g Alobafärs

olivolja till stekning

salt och svartpeppar

Gruyèrekräm:

100 g Gruyèreost

1 burk smetana

salt och svartpeppar

Rostad schalottenlök:

1 stor bananschalottenlök

1 tsk salt

1 msk vetemjöl

rapsolja

Snabbpicklad rättika:

1 dl ättikssprit

2 dl strösocker

3 dl vatten

1 st rättika

Råraka:

6-8 stora fasta potatisar

1 msk rapsolja

stor klick smör

Servering:

krasse

finriven GruyèreostGör så här

Snabbpicklad rättika:

Börja med att koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Ställ åt sidan och låt svalna en stund. Skiva rättikan riktigt tunt - gärna med hjälp av en mandolin! Vi använde melonrättika för den vackra rosa färgen, men vanlig rättika fungerar precis lika bra. Lägg den tunt skivade rättikan i en glasburk eller skål, och häll på den avsvalnade ättikslagen. Låt stå tills den kallnat.

Rostad schalottenlök:

Skiva schalottenlöken i tunna strimlor. Lägg i en skål tillsammans med salt, och låt dra i ca 20-30 minuter. Blanda sedan löken med mjöl, och hetta upp rapsolja i en panna med höga kanter. Lägg ner löken försiktigt, och rosta tills den har fått en fin gyllene färg. Ta upp med hålslev, lägg på hushållspapper och ställ åt sidan.

Gruyèrekräm:

Blanda ner smetana i en skål. Ta en gaffel och vispa snabbt upp smetanan för hand. Riv ner Gruyèreosten med den fina sidan på rivjärnet. Spara en bit ost till serveringen! Smaka av med salt och svartpeppar, och ställ i kylen medan du förbereder resten av rårakan.

Alobatopping:

Hetta sedan upp olivolja i en panna. Stek färsen tillsammans med salt och peppar på hög värme. När färsen fått fin färg och känns mjuk och luftig men med en krispig yta är den klar. Sätt ungen på låg värme för att hålla färsen varm.

Råraka:

Riv potatisen grovt. Vrid ur all vätska för hand eller i en ren kökshandduk. Hetta upp rapsoljan och en ordentlig klick smör i en panna. Ta ca 1,5 dl riven potatis per råraka och lägg i pannan. Tryck ut rårakan så den får en rund form, och stek på medelvärme i ungefär 4 minuter per sida. Ytan ska bli krispig och gyllene!

Servering:

Nu är det dags att fördela toppingen på rårakorna! Börja med att skeda ut Alobafärsen på varje råraka. Spritsa eller klicka ut Gryérekrämen. Addera den rostade schalottenlöken och runna skivor av den picklade rättikan. Toppa med krasse och finriven Gryéreost. Har du tillgång till ätbara blommor så är det en fin detalj som gör det lilla extra vid serveringen!

Comentarios


bottom of page