top of page

Sensommarsallad med pankofriterad Aloba, honungsrostade morötter, salta mandlar & citron- och gräddf

4 portionerIngredienser


Honungsrostade morötter

1-2 knippen morötter

2 msk olivolja

2-3 msk flytande honung

1 nypa salt

Citron- och gräddfilsdressing

3 dl gräddfil

1 st citron

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1/2 tsk flytande honung

Pankofriterad Aloba

4 st Alobaburgare

2 st ägg

2 dl vetemjöl

2 dl panko

1 krm salt

Rapsolja till fritering

Till servering

1 påse färsk bladspenat

1 näve saltade mandlar

1 dl rödbetsgroddarGör så här

Honungsrostade morötter


Sätt ugnen på 225 grader. Skala morötterna och dela dem raklångt på tvären. Behåll gärna en bit av blasten. Lägg morötterna på en plåt eller i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan och honungen. Salta och sätt in i ugnen och rosta i ca 20 minuter. Morötterna ska bli mjuka men får gärna ha kvar en kärna.

Citron- och gräddfilsdressing


Häll ner gräddfilen i en skål, vispa upp den lite för hand så den får en lite lättare konsistens. Riv ner zest från hela citronen och pressa ner saft från halva. Blanda ner salt, peppar och honung. Ställ in i kylen så den får dra till sig. Glöm inte att smaka av!

Pankofriterad Aloba


Börja med att ta fram 3 stycken skålar. Blanda mjölet med salt i ena skålen, vispa upp äggen i den andra, och häll upp panko i den tredje. Skär Alobaburgarna i mindre bitar, ca 3x3 cm. Vänd sedan ner varje Alobabit först i mjöl, sedan ägg och sist i panko. Upprepa så att du får en dubbel panering på varje bit.


Hetta upp rapsoljan, ca 170 grader, i en fritös eller kastrull med höga kanter (häll i så pass mycket olja att det täcker minst hälften av Alobabitarna). Fritera Alobabitarna tills gyllene, ca 3 minuter. Plocka upp bitarna och lägg på hushållspapper.

Till servering


Grovhacka mandeln. Lägg bladspenaten på ett fat. Toppa med de honungsrostade morötterna och krispig Aloba. Strössla över den grovhackade salta mandeln och rödbetsgroddarna. Avsluta med att skeda ut citron- och gräddfilsdressingen. Perfekt som en härlig sensommarlunch eller en lättare middag!

Comments


bottom of page