top of page

Frågor & svar

Här har vi samlat frågor och svar. Hittar du inte svaret på din fråga? Tveka inte att maila oss på info@alobafoods.com!

 • Vad är Aloba?
  Aloba är ett växtbaserade matprodukter som kombinerar både smak och hälsa. Med utvalda nordiska råvaror som bas, bland annat alger, havre och korn, därav namnet Aloba (från engelskans ALgae, Oats, BArley).
 • Vad innehåller Aloba?
  Se respektive produkters ingredienser och näringsvärden: plantbaserade bollar, plantbaserade burgare, plantbaserade pinnar och plantbaserad formbar färs.
 • Var tillverkas Aloba?
  I Sverige, närmare bestämt i Skåne.
 • Vilka står bakom Aloba?
  Aloba® är ett varumärke grundat av det nystartade företaget Aloba Foods AB, som har sin bas i Göteborg. Bakom företaget står forskare och livsmedelsentreprenörer som bland annat har en bakgrund och erfarenhet från Mat.se och Santa Maria, samt norska Seaweed Solutions AS som odlar och skördar alger i havet utanför Trondheim.
 • Hur är Aloba klimatsmart?
  I Sverige står maten vi äter står för ca 30% av den totala klimatpåverkan. Vi behöver därför äta mer klimatsmart och hållbart, och den omställningen kan göras i små steg. Bara genom att byta ut exempelvis nötkött mot Aloba en gång i veckan kan du minska ditt klimatavtryck! Som vi brukar säga - ”varannan Aloba”. Våra klimattal är ett enkelt sätt att jämföra klimatavtrycket för olika produkter. Beräkningarna grundar sig på vår kännedom om råvarornas CO2e-avtryck baserat på livscykelanalyser (LCA), klimatavtryck (carbon footprint) och annan klimatinformation som funnits tillgänglig. I våra klimatberäkningar för Aloba tar vi också hänsyn till energiåtgången vid produktionen av våra produkter. Du hittar klimattalen under våra produkter.
 • Aloba innehåller alger, vad är bra med alger?
  I Alobaprodukterna hittar du saccharina latissima (ofta även kallat sockertång) samt alaria esculenta (även kallat havskål). Algerna är laddade med nyttigheter såsom antioxidanter, jod och mineraler. Fettet i algerna är inte bara en smakbärare, utan är även rikt på omega3-fettsyror! Det finns också flera positiva klimat- och miljöfördelar med alger – de växer snabbt, ökar mängden fisk, tar ingen landareal i anspråk och binder effektivt koldioxid.
 • Aloba innehåller havre, korn och quinoa, varför har ni valt dessa sädesslag?
  Havre, korn och quinoa är nogrannt utvalda då de alla tre är fantastiska råvaror. De är odlade i Sverige, rika på kostfibrer och bidrar alla till Alobas specifika smak, textur och näringsprofil!
 • Är Aloba rik på fibrer?
  Ja, Aloba är rikt på fiber. Tack vare den unika blandningen av svensk havre, korn och quinoa så får du i dig mer än 6 gram kostfiber när du äter 100 gram Aloba!
 • Var kommer råvarorna ifrån?
  90% av råvarorna kommer från Norden, de allra flesta ifrån Sverige. Algerna skördas vid våra egna odlingar utanför Trondheim i Norge.
 • Vilka produkter finns?
  Alobafamiljen består just nu av burgare, pinnar, bollar, formbar färs och korv: original samt spicy & cheeezze. Vi jobbar ständigt med att utveckla och förbättra våra produkter och kommer att utöka sortimentet ytterligare.
 • Finns några allergener?
  Aloba är inte glutenfri och det finns även en möjlighet (om än minimal) att algerna kan ha spår av fisk och skaldjur då de odlas i havet. Se respektive produkters ingredienser och näringsvärden: plantbaserade bollar, plantbaserade burgare, plantbaserade pinnar och plantbaserad formbar färs.
 • Aloba är en källa till jod, vad betyder det?
  Det är viktigt att vi får i oss jod. Jod ingår i sköldkörtelhormoner som  deltar i ämnesomsättningen. Mager fisk, skaldjur, ägg, mejerier samt alger innehåller mycket jod. Under varje Alobaprodukt kan du hitta hur mycket jod de innehåller: plantbaserade bollar, plantbaserade burgare, plantbaserade pinnar och plantbaserad formbar färs.
 • Hur ska Aloba tillagas?
  Att tillaga Aloba är enkelt. Stek burgarna, pinnarna och bollarna i en panna med en klick smör och lite olja. Färsen är formbar och kan kryddas efter tycke och smak. Kolla gärna våra recept för inspiration!
 • Aloba är fryst – måste den tinas före tillagning?
  Vi rekommenderar att du tinar Aloba innan tillagning (lägg i kylen dagen innan), men det fungerar också fint att tillaga produkterna otinade.
 • Finns recept till Aloba?
  Ja! Under rubriken Recept hittar du massor av härliga recept som passar både till vardags och till fest!
 • Var kan jag köpa Aloba?
  Våra produkter hittar du på Mathem.se samt i ICAs centrala sortiment. Vi finns också i ett par utvalda matbutiker i Stockholm. Fråga gärna i din butik så ökar chansen att kedjorna tar in Aloba! Här hittar du vilka butiker som vi finns i.
bottom of page