top of page

Alobasticks´n chips

4 portioner 40 minuter

Ingredienser: Stick's n chips 400 g Alobapinnar 700 g potatis
Fritering
3 dl matolja
1 tsk flingsalt

Dillaioli 2 dl majonnäs 0.5 st citron 1 knippe dill 1 klyfta vitlök salt Gör så här: Borsta potatisen och skär i stavar. Lägg dem i en bunke med kallt vatten så försvinner lite av stärkelsen. Häll av vattnet och låt potatisen torka på papper.
Gör dillaiolin. Finhacka dill, riv skalet av citron och pressa ur juice. Skala och finriv vitlök. Blanda samman med majonäs och smaka av med lite salt.
Hetta upp olja i en kastrull. Använd termometer (175°C) eller provfritera en bit. Fritera lite potatis åt gången. Dels kyler man inte ner oljan och dels behövs mindre olja. Efter några minuter när de fått fin färg, lyft upp med hålslev och låt rinna av på papper. Salta. Fritera några pinnar åt gången. När de får en gyllengul färg är de klara, lyft upp med hålslev och lägg på papper. Förbered pappersstrutar av tidningspapper. Hetta upp oljan igen och ge allt en snabb andra fritering. Lägg direkt i tidningsstrutar och servera med dillaioli.


Tips! De vanliga friteringstipsen – vi tar dem igen.
Stäng av fläkt, ha lock nära och schasa bort barn. Skulle det mot förmodan fatta eld – lägg på lock.
Recept säger ofta 1 liter frityrolja, det går fint med mindre mäng och neutral matolja. Fritera i omgångar och använd en mindre kastrull, då räcker det med några dl. Sila av oljan och återanvänd den. Oljan häller man absolut inte ut i vasken. Kommuner har olika regler, men vanligtvis skall det slängas i brännbart eller lämnas på återvinning. Ugnsbaka istället? Vill du hellre ugnsbaka allt så går det fint. 200°C, en plåt för potatis och en för pinnar. Blanda runt med olja. Potatisen behöver längre tid än pinnarna så låt dem åka med först på slutet. Vegan: Välj mejeri från växtriket.

Comments


bottom of page