top of page

Frikadeller i tomatsås med hemgjord spaghetti

4 portioner

En riktig Lady och Lufsen-middag! 🍝 Dessa saftiga Alobafrikadeller är smaksatta med persilja, parmesan och citron, och serveras ihop med en lyxig tomatsås och hemgjord spaghetti. Toppa med riven parmesan, basilika och rostade pinjenötter.





Ingredienser


Tomatsås

1 st gullök

2 klytor vitlök

2 st sardellfiléer

1 msk tomatpuré

2 msk olivolja

2 burkar San Marzano tomater (hela)

3 dl vatten

En nypa socker

Salt och peppar

Hemgjord pasta

5 dl durumvete

4 st ekologiska ägg

1 msk olivolja

En nypa salt

Frikadeller

400 g Alobafärs

1 kruka färsk basilika

1 dl finriven parmesan

1 msk olivolja

Zest från en citron

Salt och peppar

Servering

Rostade pinjenötter

Finriven parmesan

Basilika


Gör så här

Tomatsås

Börja med att finhacka gul lök och vitlök. Värm upp en gryta eller större kastrull och fräs den gula löken i olivolja så den blir gyllene och glansig. Addera vitlök och sardeller. Tänk på att inte bränna vitlöken. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa tills den får en mörkröd rostad färg. Häll över tomaterna och mosa med baksidan av en träslev. Häll på vatten, socker och salta och peppra. Låt puttra under lock på låg värme i minst 30 minuter.

Hemgjord pasta

Mät upp mjölet på ett rent bord. Gör en stor grop i mitten och forma som en vulkan. Knäck äggen i gropen, addera olivolja och nypa salt. Vispa upp äggen, gärna med en gaffel. Vispa in mjölet i äggen med hjälp av gaffeln, ta lite mjöl i taget. När degen börjar gå ihop så mjöla händerna och knåda den slät och len i ungefär 10 minuter. Degen ska kännas fin och elastisk.

Dela upp degen i 2 bitar och täck med plastfolie och låt den vila i kylen minst 30 minuter.

Ta ut en deghalva i taget. Kavla ut pastadegen lite lätt och kör den genom pastamaskinens tjockaste nivå. Har du inte en pastamaskin så går det enkelt att kavla ut degen för hand och sedan skära pastan i den tjocklek du vill ha. Kavla degen genom pastamaskinen tills du är nöjd med tjockleken. Forma till valfri pasta - vi valde spaghetti. Se till att mjöla in spaghettin så den inte klibbar ihop innan den kokas.

Frikadeller

Blanda Alobafärs med citronzest och parmesan. Ta ungefär hälften av basilikan och finhacka den. Blanda med färsen. Smaka av med salt och peppar. Forma färsen till runda frikadeller, och stek i olivolja i en het panna. När de fått en fin yta ställer du dem åt sidan.

Smaka av tomatsåsen med salt och peppar, lägg ner frikadellerna i tomatsåsen och lått puttra tillsammans i ungefär 15 minuter. Tillsätt resten av basilikan i såsen och spara några blad till servering. Tänk på att tomatsåsen ska smaka mycket! När du blandar ut med pastan försvinner mycket av smaken så var inte rädd för att ta i med saltet.

Servering

Rosta pinjenötter i en torr panna. Koka pastan al dente i välsaltat vatten. Färsk pasta behöver nästan bara nudda vattnet! Häll sedan ca 1 dl stärkelserikt pastavatten i tomatsåsen, och blanda pastan med tomatsåsen och frikadellerna. Servera med rostade pinjenötter, färsk basilika och parmesan. Buon appetito! 🍝

bottom of page