top of page

Langos

ca 16 st langosIngredienser


Langos:

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

1 st kokt potatis

7 dl vetemjöl + 1 dl till utbakningen

1 tsk salt

Frityrolja


Vitlöksolja:

4-5 klyftor vitlök

1 dl neutral olja


Topping:

600 g Alobafärs (ca 40 g per langos)

1 knippe vårlök

Gräddfil

Färsk gräslök

Citronzest

Krasse

Salt och nymalen svartpeppar


Gör så här


Langos


Börja med att smula ner jästen i lite av vattnet. Rör runt, och tillsätt sedan resten av vattnet. Koka potatisen utan ska, riv den fint och blanda med mjöl och salt. Vänd ner i jästvattnet och jobba ihop till en slät och relativt lös deg. Låt degen jäsa i 40 minuter.


När degen har jäst färdigt, vänd ner den på ett mjölat bord. Dela upp degen i ca 16 mindre bitar, kavla ut dem och låt jäsa i ytterligare 10 minuter.


Hetta upp frityroljan i en större kastrull. Ha alltid ett lock i närheten, ifall att oljan skulle börja brinna. Oljan ska komma upp till 180 grader. Lägg försiktigt ner bröden en och en, och fritera i ca 4 minuter per sida. Ta försiktigt upp bröden med en hålslev och låt sen svalna på ett galler med en plåt eller hushållspapper under så oljan kan droppa av.


Vitlöksolja


Riv ner vitlöksklyftorna i den neutrala oljan och blanda runt. Pensla dina langos med vitlöksoljan innan du lägger på din topping!


Topping


Börja med att steka färsen ganska hårt i en panna med matolja. Färsen ska bli krispig. Smaka av färsen med en nypa salt och nymalen svartpeppar. Strimla vårlöken tunt och finhacka gräslöken. Fördela färsen på dina langos, och toppa sedan med strimlad vårlök, gräddfil, finhackad gräslök, krasse och citronzest. Ät dina langos direkt - de är som godast färska! 🧡Comments


bottom of page