top of page

Västerbottenpaj med karamelliserad lök

4-6 portioner



Ingredienser


Pajdeg:

125 g smör

3 dl vetemjöl

1 1/2 msk vatten

En nypa salt


Färskostkräm:

1 dl crème fraîche

100 g färskost

Citronzest

Salt och nymalen svartpeppar


Fyllning:

200 g Alobafärs

150 g riven västerbottenost

1 dl crème fraîche

3-4 st gula lökar

1 msk matolja

Smör

Färsk timjan

Salt och nymalen svartpeppar


Gör så här


Pajdeg


Nyp ihop smör, vetemjöl och salt. Tillsätt vatten och knåda ihop till en deg. Tryck ut degen i en springform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ in i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajen ca 10 minuter, tills den är gyllene.


Färskostkräm


Blanda crème fraîche, färskost och citronzest. Smaka av krämen med salt och svartpeppar.


Fyllning


Börja med att steka på Alobafärsen i matolja, och ställ sedan åt sidan. Strimla lökarna tunt, gärna med hjälp av en mandolin. Hetta upp en panna med en rejäl klick smör, lägg ner löken och dra ner värmen lite. Låt löken karamelliseras i pannan i ca 20 minuter. Den ska få en gyllene och glansig ton, och en söt smak. När löken är klar, blanda den med crème fraîche och det mesta av den rivna västerbottenosten, men spara ca 1 dl ost till att toppa pajen med. Tillsätt en näve färsk timjan och smaka av med salt och svartpeppar.


Skeda ut färsen över pajdegen i ett jämt lager. Lägg på löken och ostkrämen över färsen - se till att hela pajen blir täckt. Toppa till sist pajen med resten av västerbottenosten. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter.


Låt pajen svalna några minuter så den sätter sig lite innan servering. Toppa sen med färskostkrämen och kvistar av timjan eller annan valfri ört. Ringla till sist lite olivolja över pajen. Smaklig spis 🥧🌿







bottom of page